- Home
- Blog
Het voorspellen van clouduitgaven is voor veel organisaties een uitdaging. Multi-cloud maakt deze uitdaging nog eens extra complex en kan zelfs business succes in de weg staan. Multi-cloud vraagt daarom om een fundamenteel andere aanpak als het gaat om kostenbeheer. Lees er meer over in deze blog.
AWS is een van de meest omvangrijke en bekende cloudplatforms ter wereld. Het wordt gebruikt door mijoenen bedrijven en organisaties gebruikt om hun IT infrastructuur en applicaties te hosten en verder te ontwikkelen. Weten wat AWS voor jouw bedrijf kan betekenen? Lees snel verder.
Microsoft heeft Azure Purview aangekondigd. Het is de opvolger van Azure Data Catalog en Azure Data Catalog Gen 2 en brengt het beste uit deze diensten samen. Azure Purview is het antwoord van Microsoft op het gebied van gegevens beheer en datastromen. Meer weten? Lees deze blog.
Kunstmatige intelligentie. Veel mensen denken dan aan een wereld in een verre toekomst, vol op mensen gelijkende robots die ons werk hebben overgenomen. Twee misverstanden. AI is geen verre toekomstmuziek en AI gaat ons werk niet overnemen. Dit zijn de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van Microsoft AI Builder.
Het is belangrijk dat de zorg eerlijk is, maar is het erg wanneer het niet voor iedereen gelijk is? Natuurlijk niet! Iedereen heeft andere zorg nodig, de een heeft andere medicijnen nodig dan de ander. Hoe werkt dit precies?
Wat is een organisatie? Haar werknemers! Zonder hun kennis en gedrevenheid staan bedrijven nergens. Er is ook de apparatuur in de fabriekshal, de voorraad in de winkels en de IT-middelen die ons ondersteunen bij onze werkzaamheden. Want wat zouden we doen zonder onze computers? Maar wat echt belangrijk is voor bedrijven is hun data. Wij vertellen je in deze blog hoe je ervoor zorgt dat jouw data optimaal beschermd worden tegen ongewenste blikken.
Er is haast geen veld te bedenken dat zich sneller ontwikkelt dan BI en analytics. Door nieuwe technologieën worden alle mogelijkheden met data sneller, groter en diepgaander. Intussen heeft iedereen toegang tot de cloud, iets wat vijf jaar geleden nog lang niet zo vanzelfsprekend leek. We zijn op het punt aanbeland dat veel bedrijven zich niet meer afvragen óf ze iets met BI moeten doen, maar wat. Hoe ziet 2021 er uit op dit gebied?
We hebben de neiging menselijke eigenschappen aan algoritmes te geven. Alleen een algoritme is toch niet meer dan wiskundige formule die wordt gebruikt om complexe berekeningen te maken? Toch wordt met veel achterdocht naar algoritmes gekeken.
In onze vorige blog gaven we je vier redenen waarom elke organisatie die met data aan de slag wil, een datastrategie zou moeten hebben. Maar wat houdt zo’n datastrategie eigenlijk precies in? In deze blog legt Stèfanie Kolkman uit hoe je effectief een datastrategie vormgeeft waar je op kunt bouwen.
Als je wilt weten hoe data kan zorgen voor een blijere klant, moet je eerst weten waar jouw klanten blij van worden. Is het operationele uitmuntendheid, klantvriendelijkheid of productleiderschap? In deze blog bespreekt Andy Lambie, onze Data Artist, per waardediscipline hoe data kan zorgen voor die nóg blijere klant.
De komende tijd publiceren we een aantal blogs omtrent AI op Azure. Deze serie van blogs geeft inspiratie en tips over hoe je hiermee succesvol kunt starten. In dit blog beschrijven hoe we een algoritme voor beeldherkenning op Azure hebben laten draaien om verschillende soorten vuil te detecteren. Ontdek alles over Azure Machine Learning en de mogelijkheden. Houd onze site in de gaten voor meer inspirerende verhalen en mogelijkheden om deze technologie in te zetten.
Als sales consultant help ik bedrijven hun uitdagingen en wensen te vertalen naar een goed plan voor datagedrevenheid. Daarbij is het belangrijk een aantal zaken in het oog te houden. Deze punten heb ik vertaald naar de tien geboden van een datagedreven organisatie.
Als organisaties aan de slag gaan met data, komen ze er vaak achter dat hun data vervuild is en dat het minder bruikbaar is dan in eerste instantie werd gedacht. De algemene aanname is dat data die wordt opgeslagen, klopt. Of dat in de praktijk ook zo is, vertelt Dony van Vliet, onze Data Scientist, in deze blog.
Als je als organisatie met data aan de slag wil, ga je op zoek naar een data-tovenaar. Het liefst één die dataspecialist, data-analist en data-scientist in één is. Een schaap met vijf poten dus eigenlijk. Moeilijk? Het ligt er maar aan hoe je het bekijkt. In deze blog vertel ik hoe je dit schaap vindt.
Veel mensen ervaren onrust, spanning of zelfs angst in deze periode. Het is ook uitdagend om deze gevoelens niet te ervaren, aangezien we voortdurend worden gevoed met informatie die ons hiertoe uitnodigt. We leven voor het grootste gedeelte (ongeveer 95%) vanuit ons onderbewustzijn en voor een klein gedeelte (ongeveer 5%) vanuit ons bewustzijn. We gedragen ons dus grotendeels als een ‘programma’ die zich automatisch afspeelt, zonder dat we dit zelf door hebben. Dit programma heeft grote invloed op wat wij ervaren in ons bewustzijn.
Sinds mei 2018 moeten overheden, het bedrijfsleven en verenigingen voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wat is de stand van zaken na bijna twee jaar?
Een groot aantal organisaties gingen in op het aanbod van Microsoft om Teams tijdelijk gratis te gebruiken. Deze opzet van Teams is erop gericht om snel de basisfuncties ervan voor chatgesprekken en videobellen beschikbaar te maken. Maar hoe nu verder?
Data vormt de ruggengraat van elke organisatie. Ongeacht in welke branche men werkzaam is, elke organisatie beschikt over gevoelige data. Helaas zijn er altijd hackers actief die het voorzien hebben op deze data.
Inmiddels werken we ruim 6 weken thuis, daarom heeft het HR team samen met onze coaches de ervaringen en tips ván Wortellers met kinderen gebundeld. Speciaal vóór Wortellers en de rest van thuiswerkend Nederland.
Corona heeft een digitale revolutie ontketent. Dat vraagt veel van de (IT) organisatie en van de medewerker. In deze podcastreeks spreekt Franck van Diest (productowner werkplek bij Wortell) verschillende collega’s en klanten om ervaringen uit te wisselen. Want: welke scenario’s op het gebied van thuiswerken zien we aankomen en hoe bereiden we ons daarop voor?
Met de komst van het coronavirus en de daarbij horende maatregel dat er veel mensen vanuit huis werken stijgt ook het aantal cybersecurity aanvallen significant.
Door het corona-virus bereiden meer en meer organisaties zich voor om medewerkers thuis te laten werken. Het kan echter zijn dat deze mogelijkheden onvoldoende toereikend zijn doordat het niet voor iedereen beschikbaar is of omdat de mogelijkheden beperkt zijn.
Software robotics biedt organisaties de kans om repetitieve handelingen te robotiseren. Software robots nemen hierdoor eenvoudig en routinematig werk uit handen. Maar hoe kunnen databots daarmee helpen?
Irma Walraven, Marcel Broekhaar en André Rouvoet vertellen u graag waarom het belangrijk is om informatiegestuurd te werken.
Zowel de modernisering van de Basisregistratie Personen (BRP) als het landelijke Elektronisch Patiëntendossier zijn in de oorspronkelijke vorm mislukt. En in beide gevallen zijn buiten de landelijke overheid om, pogingen ondernomen om de registratie nieuw leven in te blazen...
Hoe harder je een stuiterbal gooit, hoe harder die terugkaatst. Dit is in zekere mate ook toe te passen bij het verwerken van data. Althans, wanneer je spreekt over het verwerken van rommelige data en daarbij de uitkomst van rommelige informatie. Maar waarom is gestructureerde data nu zo belangrijk?
De dataficatie biedt daarin enorme kansen. Kansen om de bedrijfsvoering én de dienstverlening aan burgers en bedrijven te verbeteren door informatiegestuurd te werken rond publieke opgaven. Niet voor niets is er in het onderzoek veel aandacht voor data.
Het huidige tijdperk wordt gekenmerkt door grote technologische veranderingen. Veel van deze technologische trends bieden een innovatiepotentieel dat voorheen ondenkbaar was. Welke trends zijn de meest belangrijke aanjagers van de digitale transformatie? Hier is de top 3!
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft als kerntaak het toezicht houden bij bedrijven en instellingen op de naleving van wetten en voorschriften inzake voedselveiligheid, productveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn, plantgezondheid en natuur. Hierbij speelt data analytics een steeds grotere rol.
Voetbalfans van over de hele wereld kijken uit naar het EK Voetbal 2020 dat wordt gehouden van 12 juni tot en met 12 juli 2020. SAS heeft besloten om de voetbalfans te helpen met de best mogelijke reisopties. Ze hebben niet alleen de snelste en goedkoopste routes onderzocht, maar ook de meest milieuvriendelijke.
Sjoerd Borneman, data engineer bij InSpark, vertelt je meer over nieuwe data en AI diensten en features die Microsoft presenteerde op Microsoft Ignite 2019.
Gemeenten dienen mee te gaan met de tijd en zijn daarom steeds meer bezig met onderwerpen als datagedreven werken. Maar hoe pak je dit aan?
InSpark bezocht deze maand het Future Decoded event in Londen. Zoals de naam al doet vermoeden stond het evenement in het teken van de impact van technologie in de komende jaren.
Wereldwijd onderzoek door Futurum Research in opdracht van SAS, laat zien dat in 2030 67% van alle interacties tussen klanten en bedrijven door slimme machines wordt afgehandeld.
Het Nationaal Archief in Den Haag bevat meer dan 137 kilometer aan papier. Om te zorgen dat deze enorme papierberg niet elk jaar verder groeit, streven alle overheden ernaar om zoveel mogelijk te digitaliseren. Hoe staat het met de papierloze overheid?
Security en het Zero Trust-concept waren hot topics op Microsoft Inspire. In deze blog vertellen we meer over Zero Trust, een nieuwe manier van denken over veiligheid die helpt onze digitale data beter te beschermen.
Tegenwoordig is het verzamelen van data iets wat veel bedrijven in een zekere vorm doen. Data is een enorm machtig middel, iets wat veel problemen kan oplossen (maar ook kan creëren). Het is daarom ook essentieel om binnen organisaties op een juiste manier om te gaan met data. Weet jij hoe je dit het beste kan aanpakken?
Wil je graag innoveren en transformeren met nieuwe technologieën op basis van Azure’s Data & AI toepassingen? Maar zegt je CISO dat het nog niet voldoende compliant is? Zo implementeer je een robuuste governance.
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is al meer dan een jaar van kracht. De invoering van de AVG had (en heeft) impact bij veel organisaties.
Bright Cape heeft de Smart Industry Assistant (SIA) ontwikkeld om de hoeveelheid productieafval te reduceren en de winstgevendheid te verhogen.
Een gemiddelde overheidsorganisatie beschikt al snel over honderdduizenden bestanden. Maar hoe pak je deze ongestructureerde databerg aan?
De wereld verzamelt steeds meer data, en met een onrustbarend groeiende snelheid. Op zich is er niets mis met data, maar een groot deel hiervan ongestructureerd is. En daarmee beginnen de echte problemen.
Artificial intelligence kan een organisatie versterken. Het is echter in sommige gevallen lastig om in te zien waarom AI voordelen voor jouw bedrijf kan hebben? Of hoe het mogelijk is om AI toe te passen binnen een organisatie?
Het gebruik van een modern dataplatform is een must voor bedrijven die hun proof of concept opschalen naar productie. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een dergelijk platform?
Volgens een onderzoek van Gartner is het aantal bedrijven dat artificial intelligence (AI) in enige vorm heeft geïmplementeerd enorm gestegen. Doet jouw organisatie al mee met deze trend?
In 2018 kwam het nieuws naar buiten dat het Haga ziekenhuis patiëntendossiers onvoldoende beveiligd. Dit nieuws kwam naar buiten na een intern onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nadat meerdere medewerkers uit het Haga ziekenhuis het dossier van een bekende Nederlander hadden ingezien.
Een van de meest kritische aspecten binnen een ziekenhuis zijn ‘beschikbare operatiekamers’. Als je deze ruimtes niet optimaal benut, kunnen er veel onwenselijke gevolgen zijn.
FaceApp is ontwikkeld door een Russische bedrijf uit Sint Petersburg, die Artificiële Intelligentie gebruikt om op basis van een foto akelig echt uitziende beelden te maken waarop de gebruiker er plots tientallen jaren ouder of jonger uitziet. Het is echter de vraag of de data beschermd wordt door de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Je geeft je data eigenlijk weg aan Rusland wordt er veel gezegd in de media.
Op het jaarlijkse SAS Global Forum was er veel aandacht voor een specifieke use case van Amsterdam UMC. Oncologisch chirurg professor Geert Kazemier mocht tijdens de openingskeynote vertellen hoe het SAS Viya-platform wordt ingezet om de behandeling van en het onderzoek naar darmkanker te verbeteren. Het doel is om de selectie van patiënten voor de verschillende therapieën te optimaliseren. Voor SAS was dit een mooie kans om de waarde van het SAS Viya-platform te laten zien.
Blockchain is een van de meest belangrijke opkomende technologische veranderingen die steeds meer onderdeel wordt van diverse organisaties. Waarom kan het integreren van Blockchain eventueel aantrekkelijk zijn voor u?
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is big data niet alleen weggelegd voor grote ondernemingen. Mijn collega Thomas schreef er al eerder over. Het belang van data wordt steeds groter. Is het niet om je eigen onderneming winstgevender te maken, dan is het wel omdat partijen om je heen er belang aan hechten. Zo kunnen bijvoorbeeld aanbieders in de zorg niet langer om data heen; ze hebben immers te maken met verzekeraars die al jaren data verzamelen om op die manier risico’s beter in te kunnen schatten.
Informatiegestuurd werken op basis van gestructureerde data is de heilige graal voor elke organisatie. Maar het sleutelwoord is ‘gestructureerd’. Want hoewel we beschikken over een ongelooflijke hoeveelheid data en deze daarnaast steeds meer en sneller vergaren, laten we verreweg het grootste deel daarvan onbenut.
Je kan als ondernemer je zaak runnen op basis van je onderbuikgevoel. Maar zakendoen wordt steeds complexer en de wereld verandert steeds sneller; dat onderbuikgevoel is vaak niet meer genoeg. Met data kan je belangrijke beslissingen staven, trends herkennen en inzicht krijgen in welke onderdelen van je bedrijf goed gaan en waar ruimte voor verbetering zit.
De Treant Zorggroep ontstond in 2015 uit de fusie van de ziekenhuizen Bethesda, Refaja en Scheper en 17 centra voor verpleeg-, revalidatie- en ouderenzorg van Zorgpalet en Leveste Care. Ruim 260 medisch specialisten en 6.300 medewerkers zetten zich volledig in voor de best mogelijke zorg. Binnen Treant wordt de rol van de afdeling Business Intelligence steeds belangrijker.
Onderzoeken hoeven ons niet uit te wijzen, dat organisaties over meer gegevens dan ooit beschikken. Het is een algemeen bekend feit. Maar hoe zetten we al deze data om in goede en bruikbare informatie?
Van slimme apparaten in huis tot social media feeds, Artificial Intelligence heeft een constante impact op ons leven. Met de eerste AI-robot Sophia die een internationaal visum krijgt, wordt het tijd dat iedereen een AI-assistent heeft! Studententeam Blue Jay Eindhoven, die tot doel heeft om de toekomstige drone assistent te maken, probeert intelligentie te integreren in haar autonome drones.
Big Data, Machine Learning, Articifial Intelligence: het gaat onze toekomst veranderen, dat is zeker. Maar hoe precies? Ahmed Lachal, Data Scientist bij MostWare, weet daar ook het precieze antwoord niet 123 op. Wel kan hij ons een klein stukje meenemen in deze nieuwe wereld, waar alles staat of valt met data.
In de moderne werkplek ligt de focus op persoonlijke productiviteit, teamproductiviteit en veiligheid. In mijn vorige blog scheef ik het over productiever werken in Office 365 met Artificial Intelligence. Ik beschreef hoe Word, Outlook, PowerPoint en Excel je assisteren in je dagelijkse werkzaamheden. Office 365 biedt nog meer mogelijkheden op het gebied van productiviteit en veiligheid. Ik leg je in deze blog uit hoe Microsoft Artificial Intelligence toepast in de tools My Analytics, Workplace Analytics, Security en Stream en hoe jij hier je voordeel uit kan halen.
Recentelijk is het MWC (voorheen: Mobile World Congress) circus weer neergestreken in Barcelona voor de jaarlijkse, ‘s werelds ‘grootste telecom show’. Bijna 110.000 bezoekers uit 200 landen zagen de laatste innovaties van deze nog steeds zeer dynamische industrie: zo liet het Internationaal Olympisch Comité zien hoe via 5G Augmented en Virtual Reality de sportbeleving tot olympische hoogten gaat brengen.
In deze tijd is intimidatie op de werkvloer een punt op de agenda’s van de boardroom. #metoo heeft daaraan bijgedragen. We zijn een jaar verder en het lijkt erop dat het een blijvend aandachtspunt is. Ook schijnt het zo te zijn dat de digitale communicatiemiddelen die intern worden gebruikt, zoals Slack, Facebook Workplace en Whatsapp, bijdragen aan de stijging van ongewenst (communicatie)gedrag. Kan je data analytics inzetten om gedrag te herkennen dat intimidatie en pesterijen op de werkplek aanduidt?
Kunstmatige intelligentie (AI) biedt veel kansen, mogelijkheden en voordelen voor innovatie. Zo kunnen we verkeersstromen met behulp van AI in betere banen leiden, kunnen we grote mensenmassa’s bij evenementen op veilige wijze sturen en geautomatiseerd MRI-scans analyseren op zowel bepaalde ziektes en aandoeningen als de effectiviteit van een behandeling. Nieuwe privacywetgeving zoals de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt echter strengere eisen aan de verwerking van persoonsgegevens door bedrijven. Wat is de impact van deze nieuwe privacywetgeving op AI-projecten? En hoe kunnen we AI inzetten om (maatschappelijke) toegevoegde waarde te creëren en tegelijkertijd de privacy van de betrokkenen (identificeerbare natuurlijke personen) beschermen?
Na een SASchat discussie over Analytics-platforms op Twitter, heb ik nagedacht over de belangrijkste kansen en problemen die naar voren kwamen. Naast de hype rondom AI en datagedreven innovatie, zijn steeds meer organisaties op zoek naar een aanpak om AI-projecten uit een ‘lab’ omgeving te halen en te implementeren in concrete bedrijfsprocessen. Welke stappen zijn nodig voor het gewenste resultaat?
Data kan exponentieel groeien, maar deze groei, is niet een doel op zich. Data is erg belangrijk, maar het gaat erom wat je ermee doet – biedt het organisaties meer inzicht in hun klanten en kunnen ze betere service leveren? Data stelt organisaties in staat betere beslissingen te nemen. Maar kunnen de organisaties met de Data Platforms die ze nu al gebruiken dit ook al doen? Tijdens een SASchat discussie op Twitter werden mij de ogen geopend over het gebruik van data en waar sommige uitdagingen liggen. Hieronder deel ik graag mijn top zes take-aways uit deze discussie.
n een serie van drie blogs gaan we in op het fenomeen ‘Mens en Transitie’. In de eerste blog ‘De wereld verandert snel – groot cliché, enorme gevolgen’ ging het over de context van alle veranderingen in termen van technologie, samenleving en overheid. Het tweede blog, ‘Hoe je de hele organisatie meekrijgt in de transitie’ zoomde verder in op wat die veranderingen betekenen voor de informatieprofessional anno nu. In dit derde en laatste blog lees je hoe je hier nu en in de toekomst invulling aan kunt geven. Want dat die robot-collega er komt, sterker nog: er als is, is een feit!
De virtuele wereld is allang geen ver-van-je-bed-show meer. Enorme databergen bieden grenzeloze mogelijkheden. En hoe ver kunnen we gaan? Dit stond centraal tijdens deze inspirerende dag! Robots, kunstmatige intelligentie, een hamer, verwondering, verbijstering, privacy en nog veel meer kwam voorbij op 6 november 2018 in het NEMO Science Museum te Amsterdam. Bekijk de sfeerimpressie van het Doxis Seminar 2018 dat in samenwerking met populair wetenschappelijk magazine New Scientist is georganiseerd.
Zeker in grote organisaties waar in de loop der jaren vele duizenden of zelfs miljoenen documenten zijn aangemaakt en verzameld, is het van vitaal belang dat deze goed terug te vinden zijn. Vaak staan de documenten in bijvoorbeeld een onduidelijke mappenstructuur. Ook is deze structuur vooral logisch voor degene die het heeft ingericht, maar hoeft dat niet zo te zijn voor de honderden mensen die hier verder dagelijks mee werken. “In dat geval is het verstandig om metadata toe te kennen aan documenten zodat ze goed gevonden worden. Tegenwoordig kan dit ook automatisch aan de hand van machine learning”, vertelt Lourens Siderius, Cloud Transformatie Coach bij ETTU.
Een Nederlands telecombedrijf wil het leven van zijn klanten gemakkelijker en leuker maken door mensen met elkaar te verbinden. Ze doen dit al vele jaren. Vroeger via korte 'piepjes' verzonden door de telegraaf en tegenwoordig met WhatsApp-berichten, Spotify-muziek en televisieprogramma's via kabels, antennes en zendmasten. De toenemende digitalisering bood ook mogelijkheden voor ‘connecting the dots’ binnen hun eigen organisatie. Door gegevens over producten en klanten aan elkaar te koppelen, worden er betere inzichten verkregen die de bedrijfswaarde vergroten. Lees verder in de blog
Volgens één van de grootste filmmakers aller tijden, Alfred Hitchcock, heb je slechts drie dingen nodig om een geweldige film te maken “… het script, het script en het script.” Maar wat gebeurt er als je een met een Oscar bekroonde regisseur een script geeft dat helemaal door artificiële intelligentie is geschreven? Het resultaat is de nieuwe ‘Driven by Intuition’-commercial van Lexus.
Artificiële Intelligentie (AI) en analytics worden door de politiek gebruikt om hun boodschap op een gerichte manier bij het juiste kiespubliek te krijgen. Dat zou je echter niet zeggen als je de politici te keer hoort gaan tegen Facebook en Google, die dezelfde praktijken op een commerciële manier toepassen. Er is niets mis met het gebruik van moderne hulpmiddelen, maar een gebrek aan transparantie vergiftigt het debat.
Bijna driekwart van de organisaties (72 procent) beweert dat analytics hen helpt bij het verkrijgen van waardevolle inzichten en 60 procent zegt dat analytics ze innovatiever heeft gemaakt, blijkt uit een wereldwijd onderzoek van SAS. Hoe verandert de manier van zakendoen? Lees er meer over in deze blog.
Applicaties ondergaan verandering. In de begindagen hadden we toepassingen die in principe alleen maar “crude operations” (ruwe verwerkingen) uitvoerden. Vandaag de dag staan we aan het begin van een tijdperk waarin toepassingen veel intelligenter (kunnen) zijn dan we ooit voor mogelijk gehouden hadden.
SAS lanceerde tijdens de Data Science & Analytics Day op donderdag 31 mei ’s werelds eerste Data Science Escape Room. Escape rooms worden steeds populairder, maar alle puzzels oplossen met data en analytics bestond nog niet. Tijdens deze primeur waagden bezoekers van de Data Science & Analytics Day zich aan de uitdaging om, in een race tegen de klok, een cyberaanval op datacenter Two Flags tegen te gaan. Het doel was om bezoekers van het evenement op een nieuwe manier kennis te laten maken met verschillende SAS-oplossingen.
Blockchain houdt momenteel de gemoederen binnen de vastgoedsector flink bezig. Waar liggen de kansen en hoe zorgt u er voor dat u deze technologie omzet tot een concrete toepassing? Wat we weten is dat blockchain ons een aantal zaken biedt die we zeker in de vastgoed markt kunnen gebruiken.
De hoeveelheid data, en daarmee ook de hoeveelheid ongestructureerde data, groeit exponentieel en dat blijft het ook doen. Wat betekent dit voor je werk in termen van rechtmatigheid en doelmatigheid? Waar zit de frustratie en hoe pak je dit aan? Of waar zitten juist de mogelijkheden en hoe benut je deze? We zetten de belangrijkste valkuilen op een rij en geven gelijk aan hoe we je kunnen helpen.
Data governance heeft in organisaties nog wel eens een negatieve bijklank. Onterecht, want als er één manier is om de ROI op data en IT te verhogen dan is het wel een goede governance-structuur, met heldere afspraken over hoe de organisatie met data omgaat. Het is bovendien noodzakelijk met de General Data Protection Regulation (Algemene Verordening Gegevensbescherming) die op 25 mei van kracht gaat.
Afgelopen week sprak Facebook op F8 – de ontwikkelaarsconferentie van Facebook - over het inzetten van kunstmatige intelligentie op grote schaal met als doel tal van verbeteringen voor het techbedrijf.
Als gevolg van het misbruik van gegevens door Facebook en Cambridge Analytica, is de publieke aandacht voor het belang van data privacy alleen maar verder toegenomen. Met nog slechts een maand te gaan tot de deadline van de GDPR (Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking treedt, zegt 93 procent van de ondervraagden in een nieuw onderzoek van SAS, de leider in analytics, dat ze nog niet volledig aan de GDPR voldoen. Bijna de helft van de wereldwijd ondervraagde organisaties verwacht dat de GDPR een significante impact zal hebben op hun Artificial Intelligence (AI) projecten.
Het gebrek aan menselijke interactie wordt gezien als grootste bezwaar tegen kunstmatige intelligentie. Hoewel de buzz rond kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, "AI") bedreigend kan lijken, voelen consumenten zich op hun gemak met deze technologie in de gezondheidszorg. SAS heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd waarbij mensen diverse praktijkvoorbeelden van kunstmatige intelligentie kregen aangereikt. Daaruit bleek dat een meerderheid eerder AI accepteert in de gezondheidszorg, dan in het bankwezen of de retail.
Een renaissance is een opleving, een wedergeboorte en een tijdperk van bijna onbegrensde mogelijkheden. Wij staan aan de vooravond van een nieuwe renaissance. Deze keer niet van kunst, zoals in de 15e eeuw, maar van data. De datarenaissance voldoet aan de voorwaarden om aan te breken: de berg data groeit exponentieel en organisaties voelen de drang om deze data op een slimme manier in te zetten. Dit is ook nodig om de concurrentie voor te blijven.
De Britse natuurkundige en kosmoloog werd vooral bekend vanwege zijn onderzoeken naar gaten en singulariteit. De wetenschapper waarschuwde de laatste jaren van zijn leven vaak voor de gevaren van kunstmatige intelligentie.
In steeds meer toenemende mate staan complete infrastructuren, met elkaar in verbinding in één gigantische wolk. Artificial Intelligence (AI) in combinatie met Internet of Things (IoT) zorgt ervoor dat een nieuwe wereld draaiende blijft, namelijk de ‘Instrumented Planet’.
Heb je er ooit van gedroomd om ergens te wonen waar het openbaar vervoer gratis is? Of waar de meeste selfmade miljonairs wonen? Misschien een plek waar er voor iedere inwoner het equivalent van vijf tennisbanen aan groengebied is en 84.274,6 kilometer aan wandelpaden is? Dat heb je allemaal in West Perth! Deze kleine, opkomende gemeente in de West-Australische stad Perth is de beste plaats ter wereld om te wonen, in elk geval vanuit analytisch perspectief.
“In deze ‘Eye Opener’, waarbij de focus ligt op mobiliteit van de toekomst, lichten we nogmaals Boston Dynamics uit met een update over hun logistieke robots, welke elkaar een hand geven: dit bewijst hoe snel technologie zich ontwikkeld, gedreven door trends
‘Het creëren van tevreden en loyale klanten’ is een belangrijk punt waar organisaties vergaande ambities hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om; betere en snellere dienstverlening, gerichter klanten benaderen en slimmer gebruik maken van verzamelde data. Binnen deze ambities zien we dat kreten als ‘Customer Experience’, ‘Digital Experience’ en ‘Klant gericht’ centraal staan
ABN AMRO heeft Wolters Kluwer en SAS geselecteerd voor een volledig geïntegreerde software-oplossing voor finance, risk en rapportering aan toezichthouders. De implementatie van de software is onderdeel van het transformatieproject van de bank, FRAAI (Finance and Risk Architecture Alignment Initiative). Hiermee kan ABN AMRO beter tegemoet komen aan de toenemende verzoeken vanuit zowel de interne organisatie als regelgevende instanties voor het leveren van steeds meer en gedetailleerdere data binnen een kort tijdsbestek.
De winnende Olympische tijd van Kjeld Nuis op de 1000 meter was voor de data scientists van SAS geen verrassing. De winnende tijd van Nuis (1:07,95) was te voorspellen op basis van data-analyse. Ook zagen zij aankomen dat Sven Kramer op de 10 kilometer naast het goud zou grijpen. Om te komen tot deze en meer inzichten in de resultaten van de Nederlands Olympische schaatsers, analyseerden zij 2,4 miljoen wedstrijdresultaten van ruim 64 duizend schaatsers over de afgelopen 11 jaar. Uit de analyse kunnen ook lessen voor de toekomst worden getrokken, want nu is ook duidelijk tot welke leeftijd een wedstrijdschaatser zich nog kan verbeteren en wanneer deze beter zijn ijzers in het vet kan laten.
Siri, ga ik mijn KPI’s dit kwartaal halen? Siri, heeft deze klant recht op een vergoeding? Door: Ton Abelen, Trendwatcher AI & Management Consultant Wizzin Het beantwoorden van deze vragen vergt je waarschijnlijk heel veel werk. Was het maar zo simpel dat je met één zo simpele vraag je werk zou kunnen doen. Nou, dan heb ik nieuws voor je, dit is wel mogelijk als je Kunstmatige Intelligentie (KI) in zet.
Na jarenlange samenwerking gaat Belgische bank Belfius nog een stap verder in het partnership met SAS voor het bouwen en uitvoeren van hun digitale strategie. Het aandrijven van innovatie met data zal Belfius helpen om de bank van toekomst te worden en de leider in customer experience.
De cloud is snel populair geworden, niet alleen als locatie om (big) data op te slaan maar ook voor je analytische toepassingen. Niet gek, want voor relatief lage kosten bereik je met analytics in de cloud een veel grotere schaalbaarheid en flexibiliteit. Te meer daar je heel snel kunt acteren. Even wat analytische capaciteit bijschakelen? Geen enkel probleem. Vergelijk dat eens met de langdurige aanschaftrajecten van hardware en software in je eigen datacenter.
Wat brengt dit jaar ons op het gebied van data management? Veel experts deden al een gooi naar de belangrijkste trends. Vanuit mijn optiek zijn dit de vijf ontwikkelingen die in 2018 bepalend zullen zijn voor het vakgebied.
Datagedreven organisaties kunnen sneller beslissingen nemen, sneller innoveren, de klantervaring verbeteren en hun efficiency verhogen door processen te optimaliseren. Alle reden om te investeren in een datastrategie, zou je zeggen. Toch nemen nog maar weinig bedrijven dit onderwerp écht serieus. Ze zeggen wel dat data de nieuwe olie is, maar in de huidige processen wordt data nog vooral beschouwd als bijproduct van applicaties. En dat is zonde