Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Blue Jay: je toekomstige drone assistent

Van slimme apparaten in huis tot social media feeds, Artificial Intelligence heeft een constante impact op ons leven. Met de eerste AI-robot Sophia die een internationaal visum krijgt, wordt het tijd dat iedereen een AI-assistent heeft! Studententeam Blue Jay Eindhoven, die tot doel heeft om de toekomstige drone assistent te maken, probeert intelligentie te integreren in haar autonome drones.

De drone van het team, die de naam Blue Jay draagt, is gebouwd om er vriendelijker uit te zien dan de drones die je misschien van de televisie of het internet kent. Blue Jay vertoont al een aantal menselijke kwaliteiten zoals haar ogen die reageren op verschillende situaties, haar autonome (zelfgestuurde) vlucht en haar gloednieuwe spraakvermogen! Vorig jaar kon ze bijvoorbeeld badmeesters in zwembaden helpen door verdrinking te detecteren en vervolgens de badmeesters op de hoogte stellen en een reddingsvest of EHBO-doos meenemen naar de locatie.

Voor de komende maanden voert het AI-subteam van Blue Jay samen met SAS een opsporings- en reddingsproject uit. Met behulp van Deep Learning API en Event Stream Processing voor Edge Computing software van SAS, zal Blue Jay in staat zijn om een opsporings- en reddingsmissie te volbrengen met ‘AI on edge’. ‘On edge’ maakt het mogelijk om alle streaming data gelijk te verwerken en direct te reageren, en tegelijkertijd de beperkingen van cloud-gebaseerde AI te verminderen. Hierdoor zullen real-time waarnemingen geen vertraging vertonen en leiden tot snellere acties van Blue Jay. Ook vormt de beschikbare internetverbinding geen belemmering meer om op elke situatie te reageren.

Het is een spannende uitdaging voor Blue Jay Eindhoven om de mogelijkheden van ‘Artificial Intelligence of Things’ (AIoT) met SAS verder te ontdekken. Je kunt dit project blijven volgen via deze blogs!