Eerste AVG boete in Nederland

31 juli 2019
Eerste AVG boete in Nederland

In 2018 kwam het nieuws naar buiten dat het Haga ziekenhuis patiëntendossiers onvoldoende beveiligd. Dit nieuws kwam naar buiten na een intern onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nadat meerdere medewerkers uit het Haga ziekenhuis het dossier van een bekende Nederlander hadden ingezien.

Het dossier van Samantha de Jong, beter bekend als ‘Barbie’, werd door wel liefst 85 medewerkers onrechtmatig bekeken. De AP deelt daarom ook de allereerste boete op basis van de privacywetgeving AVG uit aan het ziekenhuis. De opgelegde boete bedraagt €460.000,- omdat de beveiliging van hun medische dossiers niet op orde was. Het ziekenhuis verklaart dat er momenteel meerdere maatregelen worden genomen om de beveiliging van de dossiers te verbeteren. (Bron: Tweakers)

Het is daarom essentieel om persoonlijke data van interne en externe contacten goed te beveiligen. Het kan naast een flinke boete namelijk ook leiden tot schade aan de organisatie zelf. Voor organisaties is het dan ook belangrijk om zich hier goed in te verdiepen zodat grotere problemen kunnen worden voorkomen. Het Haga ziekenhuis laat zien dat een lek in de beveiliging kan leiden tot veel problemen.

Cecile Schut
Cecile Schut, directeur Systeemtoezicht, Beveiliging en Technologie bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), deelt op 18 september tijdens het Data Privacy congres haar ervaringen van de toezichthouder. Cecile is verantwoordelijk voor het bieden van voorlichtingen aan organisaties en hun functionarissen gegevensbescherming en de beoordeling van voorafgaande raadplegingen, gedragscodes en andere AVG-instrumenten die erop zijn gericht om organisaties te stimuleren om privacy-proof te worden.

Data Privacy Congres
Het Data Privacy congres is de ideale manier om privacy tastbaar en toegankelijk te maken voor jouw data. Hoe houd je privacy op de agenda van de board? Hoe houden we de AVG praktisch, werkbaar en vooral menselijk? Welke invloed heeft innovatie en technologie op privacy? Dit congres richt zich op vakgenoten die op de hoogte willen blijven van de huidige trends en ontwikkelingen en willen investeren; stappen willen zetten in projecten op het gebied van data privacy. Op dinsdag 18 september vindt de 5e editie van het Data Privacy congres plaats. Deze lustrum editie vindt plaats in Congrescentrum 1931, ’s-Hertogenbosch. Benieuwd naar alle ontwikkelingen rondom privacy?

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via deze link.