Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe zorg je dat je bedrijf succesvol is met business intelligence?

Bedrijven bestaan steeds meer uit data. Digitale processen zijn uit geen enkele organisatie meer weg te denken. Wil je inzicht hebben om snel te kunnen handelen? Dan móet je iets met business intelligence (BI). Alleen zo weet je hoe je bedrijf ervoor staat.

Maar zelfs grote organisaties vliegen vaak blind. Medewerkers maken hun eigen rapporten en berekenen data op basis van individuele logica. Er bestaan allemaal losse, informele ‘mini-systemen’. Zo kom je er niet, want je mist één waarheid die altijd up-to-date is. Wat je nodig hebt, is een overkoepelend systeem waarin je alle bronnen samenvoegt. Een verzamelplek voor al je data op basis waarvan je gemakkelijk eenduidige rapporten kan opstellen. De vraag is: hoe zet je zo’n systeem op?

Leg een stevige BI-fundering in 3 stappen

Wil je gecoördineerd met BI aan de slag gaan? Neem dan deze 3 stappen!

1. Neem belangrijke financiële KPI’s als uitgangspunt. Zorg dat je een formeel datawarehouse hebt, zodat je gemakkelijk heldere, actuele rapporten kan opstellen die cruciaal zijn voor de boardroom. Zo bestaat er geen onduidelijkheid over belangrijke zaken als uren en omzet.

2. Zorg dat medewerkers op een verantwoorde manier (onderliggende) data kunnen gebruiken die relevant voor hen zijn. Het gaat hier om meer gedetailleerde data waaraan de boardroom vaak geen behoefte heeft. Het is belangrijk om de rollen en rechten goed in te regelen, vooral als je Power BI gebruikt. Standaard kan je met Power BI een rapport opstellen en delen — óók met iemand die niet bij je organisatie werkt. Dat kan de nodige (security)problemen opleveren. Als je medewerkers toegang geeft tot een dataset, is het dus essentieel dat je inzet op governance.

3. Naast de gegevens in je datawarehouse heb je allerlei losse bestandsdata, die je op de een of andere manier aan het warehouse wilt koppelen om verbanden te kunnen leggen. Deze complexe taak is bij uitstek geschikt voor een data scientist. Zo’n expert helpt je binnen een dag of twee aan de antwoorden die je zoekt. Hoe? Met behulp van de nieuwste producten in Azure, zoals Synapse.

Hoed je voor de valkuilen!

Waar een stappenplan is, zijn valkuilen. Wat zijn de grootste risico’s wanneer je met BI aan de slag gaat?

  • Selfservice-BI te snel aanzetten

Als je Power BI gaat gebruiken zonder het te begrijpen, schieten rapporten met bedrijfskritische data binnen de kortste keren uit de grond. Maar je verliest gauw het overzicht, omdat iedereen deze rapporten kan delen en niemand bijhoudt wie erover beschikt. Kortom, governance en privacy zijn niet goed geregeld — met alle gevolgen van dien.

  • Denken dat je er een slepend project van moet maken

Een stapsgewijze aanpak werkt het best, vooral als je samenwerkt met een expert. Je richt eerst een klein stukje van het datawarehouse in, zodat je een idee krijgt van hoe het werkt. Vanuit die kickstart bouw je steeds een stukje bij. Wortell heeft deze aanpak verwerkt in een dienst: IQ.

  • Alleen vanuit de techniek werken

Sommige bedrijven denken dat zij vanzelf datagedreven worden wanneer ze een dataplatform neerzetten. Dat is een misvatting. Je moet uitgaan van de behoefte van de business. In onze IQ Pilot werken we op basis dáárvan het scenario uit dat de meeste waarde heeft voor de organisatie.

Interesse om de eerste stap naar een datagedreven organisatie te zetten? Bekijk hoe IQ (ons Smart Data Platform) jou kan helpen om een datagedreven organisatie te worden.