KNVB en SAS organiseren voetbal-hackaton

16 maart 2016
KNVB en SAS organiseren voetbal-hackaton

Op vrijdag 22 april organiseren de KNVB en SAS de eerste voetbal-hackaton van Nederland. Door zich in te schrijven voor de hackaton maken studenten kans op een stageplaats bij de KNVB als data-analist.

Afgelopen jaar richtten de KNVB en SAS het Voetbal Intelligence-platform op. Door de data uit 31.000 wedstrijden per weekend, van 1,2 miljoen leden en van 3000 verenigingen, te analyseren wil de KNVB nog beter inzicht krijgen in het Nederlandse voetballandschap. Doel is om op basis daarvan doelgroepen beter van dienst te kunnen zijn.

Datahelden met passie voor voetbal

Om uit de beschikbare data inzichten, gedragingen en behoeften naar boven te krijgen, is de KNVB op zoek naar datahelden met passie voor voetbal. Tijdens de hackaton krijgen 20 studenten een opdracht en gaan ze in teams aan de slag met data en analytics-tools van SAS. Op zondag 24 april worden voorafgaand aan de KNVB-bekerfinale de resultaten gepresenteerd aan een vakkundige jury. Daarna volgt nog een selectietraject waarna de winnende stagiair wordt gekozen.

Door de KNVB-data te analyseren kunnen antwoorden verkregen worden op vragen als: scoren clubs met rode shirts meer dan andere teams? In welke regio worden de meeste gele kaarten uitgedeeld? Winnen clubs met kunstgrasvelden thuis vaker dan uit? En groeien clubs met meerdere damesteams sneller dan anderen? Ook kunnen de analyses tot onverwachte inzichten leiden waarmee de KNVB zijn voordeel kan doen.   

Praktijkervaring

“Met deze hackaton willen we studenten uitdagen het beste uit zichzelf te halen”, zegt Pascal Lubbe, Manager Education bij SAS. “Ook biedt het hen direct praktijkervaring waarbij ze niet alleen aan de slag kunnen met een enorme hoeveelheid interessante data, maar ook concreet kunnen bijdragen aan een business vraagstuk van de KNVB. Ik weet zeker dat we met de creativiteit en kunde van de studenten tijdens de hacktaton interessante inzichten zullen opdoen.”

Gek van voetbal én data? Kijk dan hier voor meer informatie en schrijf je in voor de eerste voetbal-hackaton van Nederland.