Wat hebben een ERP datamigratie en een verhuizing met elkaar gemeen?

23 februari 2016
Wat hebben een ERP datamigratie en een verhuizing met elkaar gemeen?

Zowel een ERP datamigratie als een verhuizing zijn er op gericht om ‘spullen’ te verplaatsen van A naar B. Niet alleen het doel, maar ook de weg er naar toe heeft veel overeenkomsten. Beide zijn niet altijd eenvoudig en brengen veel keuzes en uitdagingen met zich mee. Maar ook hier geldt; een goed begin is het halve werk.

De oude situatie voldoet niet meer aan je wensen

Op een dag besluit je om te verhuizen. Of de knoop wordt doorgehakt; we gaan migreren naar een nieuw ERP-pakket. In het geval van een verhuizing maak je deze keuze omdat je huidige huis niet meer voldoet aan je wensen. Je gaat via internet op zoek naar een nieuw huis en na een kritische selectie ontstaat een shortlist met de huizen die voldoen aan jouw selectie criteria. Je doet een aantal bezichtigingen en uiteindelijk vind je jouw droomhuis. Het koopcontract wordt getekend en het is tijd om de totale inboedel in te pakken en te verhuizen naar je nieuwe huis.

Tijdens het inpakken kom je helaas tot het vervelende inzicht; “Wat een hoop spullen heb ik verzameld in de afgelopen jaren!” Tegelijkertijd ontstaat de vraag; Moet ik dit allemaal wel meenemen naar mijn nieuwe huis?

Met een schone lei beginnen

Een verhuizing brengt vaak veel keuzes en uitdagingen met zich mee. Bij de migratie naar een nieuw ERP-systeem is dit niet anders. Welke data moet behouden blijven en wat kan weg? En waarom moeten bepaalde dingen bewaard blijven? Soms is het wettelijk verplicht om zaken te bewaren, maar je wilt ook voorkomen dat er te veel ‘rommel’ uit het verleden wordt meegenomen. Want een migratie is natuurlijk de uitgelezen kans om met een schone lei te beginnen!

Als je besluit om niets weg te gooien, zal het een flink gesleep worden van data naar de nieuwe omgeving. Dit is tijdrovend. Ook loop je het risico dat je nieuwe systeem al direct een chaos is, nog voordat je het in gebruik neemt. Of in het geval van een verhuizing; die mooie grote zolder in je nieuwe huis staat gelijk vol met vele spullen uit je oude huis.

Datamigratie = Stamdata + dynamische data

Uiteindelijk heb je bepaald welke spullen meegaan naar het nieuwe huis. Of beter gezegd; welke gegevens worden meegenomen naar het nieuwe ERP-pakket. Maar dan ben je er nog niet! De volgende vraag is: Wanneer ga je over en hoe zorg je ervoor dat er in er in beide huizen geleefd kan worden tijdens de verhuizing?

Zo is het best mogelijk om tijdelijk te leven in een huis zonder tv, maar een dag leven in een huis zonder koffiezetapparaat of wc-papier is toch wel een grotere uitdaging. Een vergelijkbare situatie is ook terug te vinden in de migratie van een ERP-pakket. Datamigratie van betalingscondities of een rekeningschema kan al plaatsvinden voordat het nieuwe ERP-pakket gebruikt wordt. Deze data is ook wel bekend als stamdata. Maar hoe worden de laatste verkooporders meegenomen naar het nieuwe pakket? En hoe worden de nog openstaande posten betaald? Het zou wel erg zonde zijn als dankzij de migratie een order niet de deur uit gaat of een openstaande post niet wordt betaald. Ofwel: Hoe wordt het ERP-pakket voorzien van de meest recente data (de dynamische data)?

De juiste keuzes

Verhuizen en migreren hebben dus meer met elkaar gemeen dan het hebben van een gemeenschappelijk doel.

Na het lezen van deze blog kan een migratie naar een nieuw ERP pakket lijken op een hele grote uitdaging, maar met het maken van de juiste keuzes wordt een migratie al een stuk eenvoudiger. Wij helpen je graag in het maken van deze keuzes. Wil je meer te weten komen over de mogelijkheden van een ERP datamigratie? Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op.