Dutch Data Forum

Datagedreven werken raakt overduidelijk veel organisaties!

4 december 2019
Datagedreven werken raakt overduidelijk veel organisaties!
arrow image Datagedreven werken raakt overduidelijk veel organisaties!

Op woensdag 27 november 2019 vond het Dutch Data Forum plaats. Een congres om je te helpen meer datagedreven te werk te gaan. Vaak is de eerste stap lastig om te zetten en dat bleek uit de grote groep aanmeldingen en bezoekers van het Dutch Data Forum 2019.

De dag zelf werd geopend op een spectaculaire manier! The eye of the tiger klonk rijkelijk toen Rion Rijker door dagvoorzitter Roelof Hemmen werd aangekondigd. Menig deelnemer was onder de indruk van Rion zijn verhaal en energie. Deze energie was dan ook het gevoel wat een dag bij Dutch Data Forum 2019 typeerde.

Diverse sprekers, zoals onder andere Christian Verhagen (VKA), Niels Basjes (Bol.com) en Frans Feldberg (Vrije Universiteit Amsterdam) brachten met veel energie hun visie op datagedreven werken te horen. Zo vertelde Christian over de vergelijking tussen koken en data – om met data aan de slag te gaan dien je soortgelijke stappen te doorlopen als wanneer je aan de slag gaat met een kookrecept. Veel nieuwe, maar logische inzichten bleken hier uit zijn verhaal. Daarnaast, was het Niels Basjes die liet zien wat Bol.com deed aan het realiseren van een persoonlijke ondersteuning en advies tijdens het online shoppen op de webpagina zelf. Frans Feldberg, daarentegen, was meer gefocust op de big data en AI die ervoor kunnen zorgen dat er een betere en duurzamere toekomst kan worden ontworpen voor de volgende generaties.

Deze genoemde sessies waren nog maar een kleine greep uit het volledige programma die veel diverse en inspirerende sessies omvatte.
 

Talkshow Ethiek

Een andere zeer interessante sessie tijdens het congres was de talkshow over Ethiek. Een belangrijk onderwerp wanneer je over datagedreven werken praat. Dit bleek dan ook uit de discussie die ontstond onder leiding van Roelof Hemmen. Frank Ferro (PostNL), Rachel Marbus (KPN), Kees Verhoeven (Tweede Kamer, D66) en Bas van Leeuwen (JADS) gingen met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van data, maar vooral de ethische gevolgen die deze met zich mee kan brengen.

Bedrijven voeren vaak intern de discussie wat betreft ethiek, maar de vraag die tijdens de talkshow naar boven kwam was of de politiek hier niet ook een aandeel in dient te hebben. Zo zei Kees dat landen als Amerika en China altijd door zullen blijven gaan, ‘Technologische ontwikkelingen zullen nooit stoppen, de technologie gaat simpelweg te snel.’ Waarop Bas reageerde, ‘of de wetgeving te traag?’ Natuurlijk was deze discussie met een knipoog en kwam men tot een conclusie aan het einde van de talkshow: wellicht is een wet ansicht niet zo zeer de oplossing voor ethische kwesties, maar een kader of een vorm van toezicht vanuit de overheid kan een oplossing bieden. Het is daarom belangrijk om op zoek te gaan naar een verzameling van guidelines op basis van meningen en ervaringen van veel verschillende bedrijven. Hiermee ga je op zoek naar het ‘middenstuk’ tussen het hebben van een wet en het hebben van geen wet, dit genoemde middenstuk is volgens de talkshow essentieel.

‘Ga opzoek naar regels van omgang en niet van één bepaalde wetgeving.’

 

Gemist?

Heb je op de een of andere manier deze dag niet kunnen bijwonen en had je dit wel graag gedaan? Wees niet getreurd! Volgend jaar zal er weer een nieuwe editie plaatsvinden waar je alles kan leren over datagedreven werken en kan netwerken met vakgenoten. Houdt daarbij de website in de gaten voor meer informatie.

P.s. ben je geïnteresseerd in meer informatie over een informatiegestuurde overheid? Kijk dan voor meer informatie op igo.heliview.nl voor het congres Informatiegestuurde Overheid 2020 dat plaats vindt op 26 maart 2020!