Dutch Data Forum

Ervaar de voordelen van datagedreven werken

14 augustus 2019
Ervaar de voordelen van datagedreven werken
arrow image Ervaar de voordelen van datagedreven werken

Steeds meer organisaties gebruiken hun data om bepaalde doelen te behalen of om ervoor te zorgen dat risico’s worden vermeden. Dit kan een lastig proces zijn, maar zodra binnen een organisatie een datagedreven manier van werken is ontwikkeld kan dit uiteindelijk leiden tot meer successen.

Veroordeling

Neem de recente aanhouding van een vrouw uit Friesland. Zij wordt verdacht van de moord op haar eigen man. De zaak is nog niet gesloten, maar het bericht van deze moord was afgelopen week overal in het nieuws. De vrouw in kwestie is aangehouden na aanleiding van een groots data onderzoek van de recherche. De recherche heeft de Google-data van de vrouw vergeleken met de data uit de telefoon van het slachtoffer. De tijdlijn die werd geschetst uit deze data kwam niet overeen met de vrouw haar verklaarde alibi. Verder onderzoek over deze zaak volgt nog, maar dit toont wel aan dat vandaag de dag data enorm kostbaar en belangrijk kan zijn in het herleiden van bijvoorbeeld een tijdlijn in onderzoeken van de recherche.


Opsporing

Zo verscheen er ook in februari 2019 een artikel over een grootse ontwikkeling in de opsporing naar mensenhandel en uitbuiting. Banken doen al jaren onderzoek naar aanwijzingen die duiden op mensenhandel of uitbuiting. Deze onderzoeken gebeurden voorheen meestal alleen wanneer er een bepaald verzoek was aangevraagd ter controle van een transactie. ABN Amro is hierbij de eerste bank die hierin verandering maakt. ABN Amro, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Universiteit van Amsterdam hebben onderzocht of het mogelijk is om misstanden zoals uitbuiting of mensenhandel te herkennen met gebruik van de financiële data waarover banken beschikken. Zij kwamen tot de conclusie dat werken met algoritmes en het gebruik van big data kan zorgen voor ontmanteling van diverse eerder genoemde schandalen.


Dutch Data Forum

Dat data kan helpen bij het opsporen van juridische zaken wordt steeds duidelijker. Iedereen is bezig met data, onbewust wordt er enorm veel verzameld en opgeslagen. Het is daarom belangrijk voor organisaties om zo datagedreven mogelijk te werken, zodat zij problemen of risico’s voor kunnen zijn. Welke data is hiervoor bruikbaar? En hoe krijg je als organisatie grip op de juiste data? Kortom, hoe zorg je voor een datagedreven manier van werken? Het Dutch Data Forum is hét congres die je hier alle antwoorden op geeft. Het forum biedt een uitgebreid, veelzijdig en hoogwaardig congresprogramma en is met 200 deelnemende vakgenoten bij uitstek hét evenement om geïnformeerd te worden over de laatste ontwikkelingen, kennis te delen en om uw netwerk te onderhouden. Een datagedreven strategie is namelijk voor iedere organisatie van cruciaal belang.

Op woensdag 27 november vindt het Dutch Data Forum plaats in Congrescentrum 1931 te ’s-Hertogenbosch. Het innovatieve programma is volledig praktijkgericht en gevuld met interessante sprekers.

Ben jij klaar om jouw organisatie datagedreven te laten werken? Klik dan hier om je aan te melden!


(Bron: Trouw & Volkskrant)