Dutch Data Forum

Koken en data: zie jij de gelijkenis?

6 november 2019
Koken en data: zie jij de gelijkenis?
arrow image Koken en data: zie jij de gelijkenis?

Christian Verhagen heeft een achtergrond in bestuurskunde en combineert deze met ruim 12 jaar ervaring als organisatieadviseur in de publieke sector. Als adviseur helpt hij organisaties met het halen van waarde uit data. Het onderwerp data wordt steeds belangrijker, en de vragen worden ook complexer. Christian ziet dit ook terug bij de organisaties die hij adviseert. De laatste jaren heeft hij zich dan ook steeds meer toegelegd op de vraag hoe organisaties daadwerkelijk datagedreven worden. Hij vertelt dan ook graag meer over zijn ervaringen…

Naast de toenemende hoeveelheid aan data-gerelateerde vragen onder organisaties, was het ook Christian’s intrinsieke motivatie om met data aan de slag te gaan. ‘De invloed van data is enorm. Overal zie je dit terug, neem bijvoorbeeld menig huishouden waar Google home onderdeel is geworden van het gezin’ Data is niet meer weg te denken uit ons leven, maar vaak wordt de negatieve kant meer benadrukt. Het onderwerp privacy komt vrijwel altijd direct aan bod wanneer er gesproken wordt over data, maar hierdoor worden vaak de mogelijkheden onterecht overschaduwd.

Slimme Algoritmes

Bij veel overheidsorganisaties speelt het probleem dat ze wel iets met data willen, maar niet precies weten hoe deze moet worden ingezet en met welk doel zij dit kunnen inrichten. Het is dan ook een lastige eerste stap om met behulp van data echt waarde te creëren, maar zeker niet een onmogelijke.

We vertrouwen steeds meer op algoritmes – Netflix, Spotify en Albert Heijn maken allemaal een persoonlijke aanbeveling op basis van hun verzamelde data over jou. Voor overheidsorganisaties kan het gebruiken van soortgelijke data essentieel zijn, neem hierbij een onderwerp als veiligheid of schoolverzuim. ‘Met slimme technieken is het mogelijk om bijvoorbeeld voorspellingen te doen over de kansen van inbraken of andere criminaliteit in wijken, of welke jongeren een grotere kans hebben op vroegtijdig schooluitval.’ Christian laat weten dat gemeenten hier grote stappen kunnen zetten, ‘Met behulp van verzamelde data is het eventueel mogelijk om inbraken te voorkomen en er voor te zorgen dat jongeren succesvol hun opleiding afronden. In dit geval ben je echt bezig met het creëren van maatschappelijke waarde, data is hier slechts het middel.

Bij de inzet van Artificiële Intelligentie en slimme algoritmes is het wel altijd van belang om scherp te zijn op de privacy en ethische vraagstukken die samen kunnen hangen met algoritmes. Maar ook binnen die kaders is veel mogelijk. Kijk daarom vooral naar hoe je de kansen van data kunt benutten, en hoe dat waarde oplevert voor de organisatie of de maatschappij.

Kook jij mee?

Christian vindt het vooral belangrijk dat men het grote verhaal van datagedreven werken voor zichzelf concreet kan maken. In 2018 publiceerde hij dan ook het Profiling Kookboek, waarin hij laat zien dat koken en datagedreven werken lang niet zo veel van elkaar verschillen. Wanneer je namelijk aan de slag gaat met een recept zijn er verschillende stappen die je moet doorlopen: eerst dien je ingrediënten te verzamelen, vervolgens moet je deze prepareren, om als laatste stap pas echt aan het koken te beginnen. Dit is ook het geval met Artificial Intelligence. Eerst dien je data te verzamelen en vervolgens te preparen om er een algoritme van te creëren. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar door ervaring op te doen zal een datagedreven organisatie steeds tastbaarder worden.  

Op woensdag 27 november vindt het Dutch Data Forum 2019 plaats waar Christian een sessie verzorgt. Hierin wilt hij vooral de hoe-vraag beantwoorden en ervoor zorgen dat iedereen aan het einde van de dag wegloopt met voldoende handvaten om direct de volgende dag aan de slag te gaan. ‘Mijn doel is het laten realiseren van de waarde en de kansen van data. Het moet voor iedereen tastbaar en concreet worden.

Wil jij deze sessie, en de rest van het programma van Dutch Data Forum, bijwonen? Wees er snel bij, er zijn nog maar een zeer beperkt aantal toegangsbewijzen beschikbaar. Dus klik hier om je nog aan te melden.

 

Christian Verhagen is Senior Consultant Data & Analytics bij VKA. Daarnaast is hij ook intensief bezig met een toonaangevende podcast: De Nationale Data Podcast. Hierin gaat hij met diverse gasten dieper in over datagedreven werken en alle zaken die daarbij komen kijken. Klik hier voor meer informatie over deze podcast.