Deze BI-trends mag je dit jaar niet uit het oog verliezen

Deze BI-trends mag je dit jaar niet uit het oog verliezen

Van kunstmatige intelligentie tot data storytelling

Gratis downloaden
11 februari 2019

De technologische ontwikkelingen blijven elkaar in een snel tempo opvolgen. Trends en innovatieve ontwikkelingen die de afgelopen jaren ten tonele verschenen zijn inmiddels volwassen geworden en uitgebreid met alweer nieuwe mogelijkheden. Het lijkt erop alsof we elke dag wel kennismaken met the next best thing in analytics. Tijd dus om de belangrijkste 10 trends voor 2019 op een rij te zetten. Zo weet je wat je dit jaar in ieder geval op je netvlies moet houden.

1. Verklaarbare AI wordt steeds belangrijker

Door AI toe te voegen aan jouw data en analytics krijgen we nu inzicht in zaken die we eerder niet zagen. Omdat steeds meer organisaties de voordelen ontdekken van bijvoorbeeld machine learning stijgt ook de vraag naar transparantie. Want net zoals je collega’s vragen willen stellen over rapportages en dashboards, wil je ook de cognitieve systemen om meer uitleg vragen. Waarom kwam het model tot deze conclusie? Zijn deze resultaten betrouwbaar? In vele gevallen lopen organisaties er nu tegenaan dat het op dit moment lastig is om het denkproces van het AI-model te volgen. De vraag naar verklaarbare AI blijft dus groeien

2. Data wordt menselijker met natural language processing (NLP)

Natural language processing (NLP) brengt computerwetenschap en taalkunde samen om computers te helpen bij het begrijpen van menselijke taal. Zo wordt het mogelijk voor medewerkers om op een natuurlijke manier vragen te stellen aan de BI-systemen. Medewerkers hoeven dus niet langer een uitgebreide kennis te hebben over de BI-systemen, maar ze bekijken de data en stellen hier vragen over. Zie je een piek in de grafiek? Dan hoef je geen context te schetsen of een heel technische vraag te stellen, je vraagt gewoon “Wat is de piek in januari?”. Hierdoor wordt data-analyse een stuk toegankelijker voor medewerkers binnen de organisatie, want kennis van de software is niet langer noodzakelijk.

Wil je graag weten welke trends je dit jaar absoluut niet mag missen? Download dan snel dit trendrapport en bereid jouw organisatie voor op de toekomst van analytics en BI.

Gratis downloaden