IoT: hoe houden we grip op onze data?

IoT: hoe houden we grip op onze data?

Houden we security wel op ons netvlies?

Gratis downloaden
15 augustus 2018

Wat verbinden we tegenwoordig niet met het internet? Koelkasten, smart tv’s en slimme thermostaten. Allemaal erg leuk en handig, maar toch moeten we af en toe een stapje terugnemen en nadenken over de gevolgen voor onze privacy. Hoe meer apparaten we verbinden met het net, hoe kwetsbaarder we worden. Want niet ieder apparaat dat we aansluiten is even goed beschermd.

Cyber Security Raad (CSR) maakt zich zorgen

De CSR maakt zich zorgen over de IoT-toepassingen die als paddenstoelen uit de grond schieten. De organisatie uit in het rapport Naar een veilig verbonden digitale samenleving haar zorgen over onder andere:

  • Cybersecurity: IoT is overal. Beveiligingsproblemen situeren zich dus ook in grote mate buiten de traditionele IT-omgeving.
  • Onwetendheid: We zijn vaak onvoldoende geïnformeerd over de risico’s en nemen onvoldoende maatregelen om onze data te beschermen.

Jongeren hebben privacy best hoog op hun agenda staan

Er is hoop, steeds meer mensen stellen zich vragen over het delen van onze gegevens. Zo zorgen 5 studenten ervoor dat er uiteindelijk een referendum kwam over de befaamde sleepwet. En recente Facebook-schandalen doen ons vaker nadenken over onze online aanwezigheid. Het ideale moment dus om de maatschappelijke discussie aan te gaan over privacy en IoT. Lees in dit artikel van Doxis welke 6 strategische oplossingsrichtingen de CSR ziet om deze uitdagingen aan te pakken.

Gratis downloaden