Kunstmatige intelligentie: vloek of zege?

Kunstmatige intelligentie: vloek of zege?

De invloed van AI op ons brein

Gratis downloaden
29 januari 2020

Waar de eerste whitepaper van de reeks Survival of the smartest onderzocht wat de dreiging van cybercriminaliteit doet met onze hersenen, kijkt deze tweede whitepaper hoe we omgaan met trends zoals kunstmatige intelligentie en robotica. Omarmen we deze technologieën klakkeloos of is een sceptische en voorzichtige houding meer op zijn plaats?

Slimme koelkasten handig…

Artificiële intelligentie is alomtegenwoordig: AI en IoT zorgen voor efficiëntere productieprocessen en lagere kosten op de werkvloer. In ons privéleven helpen AI-chatbots ons bij het afsluiten van bijvoorbeeld een nieuw telefoonabonnement. Een bekend voorbeeld van AI is de slimme koelkast, die registreert wanneer een product (bijna) op is, het op het digitale boodschappenlijstje zet en bij de online supermark bestelt.

…of juist angstaanjagend?

De meningen over dit soort hulp lopen uiteen. De ene denkt “Geweldig zo’n slimme koelkast, hoef ik hier niet meer over na te denken. De ander vindt zelfdenkende koelkasten maar een angstaanjagende gedachte. Is dit een voorbode van een toekomst waarin machines denken en handelen volledig overnemen van mensen? Besteden we zo niet onszelf uit waardoor we afstompen?

Zo ver weg en toch zo dichtbij

De dystopische serie Black Mirror laat ons zien hoe een op sociale data gestuurde samenleving eruit kan. Doe je het goed, heb je privileges. Doe je het slecht, dan verlies je rechten. Zo’n samenleving is echter niet zo ver weg als we denken, denk maar aan het Sociaal Kredietsysteem in China. Hierdoor lijkt Black Mirror opeens geen fictie meer.

Stof tot nadenken

Wil je meer weten over een toekomst waarin mens en technologie samenwerken? Is de toekomst werkelijk zo somber als dystopische series en films ons laten geloven? Of brengt deze intelligentie technologie ons ook positieve veranderingen? Dan mag je deze whitepaper niet missen! Het is interessant leesvoer en stof voor discussie aan de lunchtafel.

Gratis downloaden