Blockchain informatiemanagement

19 oktober 2016
Blockchain informatiemanagement

Met de komst van Blockchain technologie hebben onveranderbare data en logica hun intrede gedaan in de ICT sector en ontstaan een aantal nieuwe en bijzondere mogelijkheden die enkele jaren geleden nog onmogelijk waren. De betrouwbaarheid die de techniek in systemen kan aanbrengen zorgt ervoor dat bestaande processen herzien moeten worden wanneer de techniek in gebruikerstoepassingen haar intrede doet.

De rol van stakeholders

Veel processen en ketens zijn ontstaan op basis van rollen en partijen die waarde toevoegen. Veel transacties in het proces genieten vertrouwen vanuit deze dienstverleners. Nu veel vertrouwen in de automatiseringslaag aangebracht kan worden kunnen de processen in plaats van gedigitaliseerd geautomatiseerd worden. De rol van stakeholders die traditioneel voor vertrouwen zorgen zal hierdoor veranderen. Denk bijvoorbeeld aan vertrouwen uit juridische afspraken, audits, controles, assessments, certificeringen, administraties, rapportages en andere goedkeuringen.

Nieuwe automatiseringsmogelijkheden

Automatisering van allerlei taken en management wordt dus mogelijk. Er wordt gewerkt aan geautomatiseerde marktplaatsen en beurzen, peer-to-peer energiemarkten, digitale notarissen en het betrouwbaar geautomatiseerd verhuren of leasen van goederen, gebouwen en transportdiensten. Het gevolg van alle nieuwe automatiseringsmogelijkheden is dat de positie en betekenis van allerlei bedrijven en functies beginnen te veranderen.

Betrouwbaarheid van Blockchain

Martijn Bolt vertelt tijdens zijn lezing hoe Blockchain ingrijpt op de bedrijfsprocessen, verdienmodellen en soms het bestaansrecht van organisaties. Met Blockchain kan de betrouwbaarheid en juistheid van data over ketens heen worden gegarandeerd en zijn bewerkingen op data 100% verifieerbaar. Met de opkomst van smart contracts kunnen hoge zekerheden worden afgegeven over de geautomatiseerde bedrijfslogica. Automatisering van allerlei taken en management wordt hierdoor mogelijk. Om de bedrijfsvoering goed te ondersteunen en de transitie in goede banen te leiden is een georkestreerde transformatie nodig van lijn en stafdiensten onder leiding van de CIO en de informatiemanagers.

Meld u aan voor het Return on Information congres 2016

Wilt u alles weten over Blockchain en welke invloed dit heeft op de toekomst van informatiemanagement? Bezoek dan op 29 november in Koninklijke Burgers' Zoo in Arnhem op het congres Return on Information de lezing van Martijn Bolt tijdens het congres.