Porsche x Blockchain

25 april 2018
Porsche x Blockchain

Blockchain to the future

Blockchain, de gedecentraliseerde grootboekdatabase-technologie - in een notendop - achter de meest bekende cryptocurrencie, de Bitcoin. Deze technologie zou wel eens heel nuttig kunnen zijn in de auto-industrie. Dat moeten ontwikkelaars bij Porsche gedacht hebben.

Vorig jaar was misschien wel het beste jaar dat de geschiedenisboeken in gaat, in de beleggingscategorie . Cryptocurrencies, die het jaar startten met een gecombineerde marktkapitalisatie van 17,7 miljard dollar, bereikten bijna 600 miljard dollar aan het einde van het jaar wat goed genoeg was voor een waardestijging van meer dan 3,300%. En hoewel er meerdere redenen zijn waarom digitale valuta’s in het afgelopen jaar zijn gestegen, was de primaire katalysator toen, en nu nog steeds, de opkomst van de technologie die hier achter zit namelijk; Blockchain.

Een zeer korte geschiedenisles

Blockchain maakte zijn aanwezigheid kenbaar toen in 2009 zijn co-ster de Bitcoin - die ogenschijnlijk de hoofdrol lijkt te spelen – zijn debuut maakte. Als valuta gebaseerde applicatie, werd blockchain in het begin ontworpen om een handvol fouten met het bankensysteem op te lossen. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld lange verwerkings- en afwikkelingstijden, en mijn persoonlijke favoriet, de exorbitante transactiekosten die soms in rekening worden gebracht.

Dit doet blockchain, door banken als geheel uit de vergelijking te verwijderen – waardoor een van de grootste kostenposten wordt geëlimineerd – en door transacties die via blockchain-netwerken worden verwerkt, 24 uur per dag, 7 dagen in de week te valideren. Zo kunnen sommige blockchains, grensoverschrijdende betalingen vrijwel onmiddellijk verrekenen, in tegenstelling tot het wachten van 5 werkdagen binnen onze huidige banksysteem.

De evolutie van blockchain

Blockchain is blijven evolueren tot ver buiten zijn ‘alleen-valuta-applicatie’ status. Zo kijken bedrijven bijvoorbeeld naar hoe blockchain, ‘supply chains’ kan verbeteren. Vanwege de transparante en onveranderlijke aard van blockchain, maakt het dat deze technologie perfect is voor het realtime volgen van de verzending van goederen. Zo ook voor bijvoorbeeld het onderzoeken van de prestaties van producten tijdens kwaliteitscontroletesten.

Andere initiatieven zijn ideeën als; het op blockchain gebaseerde ID's, gebruiken om ons beter te helpen onze digitale identiteit te controleren, evenals het inzetten van blockchain als middel om onze medische gegevens veilig op te slaan en de privacywetten verder te verbeteren.
Sommige van de meest intrigerende blockchain-ideeën zijn degene die u waarschijnlijk nooit hebt bedacht, zoals bockchain in voertuigen.

Blockchain in auto’s

In februari van dit jaar kondigde Porsche in samenwereking met de Duitse start-up bedrijf XAIN, dat zij wereldwijd de eerste succesvolle testrit hebben gemaakt met een high-performance sportauto waarin de blockchaintechnologie is geïntegreerd.

Training Blockchain in Business

Benieuwd welke mogelijkheden er nog meer zijn met betrekking tot blockchaintechnologie binnen uw organisatie? Op 13 en 14 juni vindt opnieuw een editie van onze masterclass Blockchain in Business plaats. Met blockchain specialist Martijn Bolt aan de hand van een zowel praktijk gerichte als een theoretische masterclass leert u inzicht te krijgen in de meerwaarde van blockchaintechnologie binnen uw organisatie. Geïnteresseerd? lees hier meer over het programma.